Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Izvēlieties savu valsti Latvija Latvija
Bezmaksas piegāde visiem pasūtījumiem virs 50 €
Piegāde 3-5 darba dienu laikā
Drošs maksājums ar 3D Secure

Piemērotākais laiks, kad bērnam sākt tīrīt zobus

Jūsu bērnam piena zobi būs no 7 līdz 12 gadiem, pēc tam tos nomainīs pastāvīgie jeb kaula zobi. Šajā laikā ir svarīgi rūpēties par piena zobiem un pārliecināties, ka tos dabiskā veidā nomaina atbilstošie pastāvīgie zobi.

min read
Mar 2022
https://curaprox.lv/blog/post/Piemerotakais-laiks-kad-bernam-sakt-tirit-zobus
min read
Mar 2022
https://curaprox.lv/blog/post/Piemerotakais-laiks-kad-bernam-sakt-tirit-zobus

Ko jūs uzzināsiet, izlasot šo rakstu?

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • Kādā vecumā ieteicams sākt tīrīt zobus?
  • Kā piena zobu stāvoklis var ietekmēt pastāvīgos zobus?
  • Kā jārūpējas par bērna mutes dobuma veselību dažādos vecuma posmos?

Piena zobi

Kad ir piemērotākais laiks bērnam sākt tīrīt zobus?

Jūsu bērnam piena zobi būs no 7 līdz 12 gadiem, pēc tam tos nomainīs pastāvīgie jeb kaula zobi. Šajā laikā ir svarīgi rūpēties par piena zobiem un pārliecināties, ka tos dabiskā veidā nomaina atbilstošie pastāvīgie zobi. Ja Jūsu bērns zaudēs piena zobu kariesa vai traumas dēļ, pastāv liela iespēja, ka viņa pastāvīgo zobu izvietojums būs nepareizs. Kariess var izplatīties arī uz gaidāmo pastāvīgo zobu. Tādēļ vēlāk varētu būt nepieciešama ortodontiskā ārstēšana.



Mazuļa vecumā

vajadzētu sākt maigi tīrīt bērna zobus, tiklīdz tie sāk parādīties. Notīriet zobus un smaganas ar mīkstu mitru drāniņu vai ar īpaši šim uzdevumam paredzētu Curaprox Baby bērnu zobu suku.

No 2,5 līdz 3 gadu vecumam

šajā vecumā bērnam ir jāveic pirmie mēģinājumi patstāvīgi tīrīt zobus. Jums kā vecākam ir jāparāda bērnam pareiza zobu tīrīšanas tehnika un jāpārliecinās, ka bērns ir apguvis pareizus zobu tīrīšanas ieradumus. Svarīgākais šajā laikā ir atbalstīt savu mazuli. Neaizmirstiet par "otro tīrīšanu" – atkārtoti iztīrīt zobus bērnam pēc tam, kad viņš vispirms ir mēģinājis tīrīt zobus pats. Ar laiku bērni paši iemācīsies pareizi un kārtīgi tīrīt zobus, bet šajā posmā ir svarīgi mazliet piepalīdzēt, lai panāktu vēlamo rezultātu – tīrus zobus.

No 7 līdz 9 gadu vecumam

šajā vecumā jūsu bērns jau var būt pietiekami apzinīgs, lai ievērotu savu dienas režīmu un patstāvīgi tīrītu zobus. Tomēr dažkārt viņam joprojām būs nepieciešama jūsu palīdzība. Līdz pubertātes vecumam bērnam ieteicams tīrīt zobus pieaugušo uzraudzībā. Jūs varat panākt lieliskus rezultātus, regulāri uzraugot un iedrošinot savu bērnu. Svarīgi ir pašiem rādīt piemēru. Jūsu bērnam ir jāsaprot un jāievēro kopēja ģimenes dienas kārtība - visi ģimenes locekļi tīra zobus divas reizes dienā, katru dienu, bez izņēmumiem.

No 9 līdz 12 gadu vecumam

šajā vecumā jūsu bērns jau zina, kā pareizi tīrīt zobus, taču bieži vien ir izklaidīgs, kā arī, iespējams, pietrūkst motivācijas to darīt. Ieteicams pēc iespējas biežāk pārbaudīt zobu tīrīšanas kvalitāti. Tāpat ir ļoti noderīgi regulāri runāt ar bērniem un pastāstīt par iespējamajām sekām, kādas var rasties, ja tiek pieļauta nolaidīga attieksme pret mutes dobuma kopšanu. Šajā vecumā bērni spēj dziļāk izprast pareizas mutes dobuma higiēnas nozīmi, un ir iespējams ar viņiem pārrunāt šo tēmu un motivēt viņus ik dienas rūpēties par savu veselību.

Mazas mutītes un rociņas

Kā izvēlēties pareizo zobu suku

Izvēloties bērnam piemērotu zobu suku, paturiet prātā, ka tai jābūt viegli lietojamai un vienlaikus funkcionālai. Īpašas bērnu zobu sukas ir izstrādātas tā, lai tās atbilstu mazuļu īpašajām anatomiskajām vajadzībām. Tās ir drošākas lietošanā, jo tām ir mazākas zobu sukas galviņas, un, pateicoties mīkstiem un blīviem sariņiem, tās ir saudzīgas pret smaganām un zobu emalju. Mazāku birstīti bērnam ir ērtāk turēt rokās un vieglāk tīrīt zobus.

Iegūstiet pareizo zobu suku

Zobu pasta, kurā iemīlēties

Labai bērnu zobu pastai jābūt maigai, bet efektīvai, kā arī nedaudz rotaļīgai. Zobu pastas sastāvā ir dažādi fluorīda līmeņi, kas atbilst dažādu vecuma grupu vajadzībām, vairākas patīkamas garšas un rūpīgi izvēlētas sastāvdaļas, kas nodrošina veselīgu piena un pirmo pastāvīgo zobu attīstību.

Ieteicamais fluorīda daudzums bērniem paredzētajā zobu pastā:



1
no pirmajiem zobiem līdz 2 gadu vecumam
500 ppm



2
no 2 līdz 6 gadiem
1,000(+) ppm



3
sākot no 6 gadiem
1,450 ppm

Tikai labas sastāvdaļas

Kas ir zobu pastas sastāvā?

Visas Curaprox zobu pastas satur tikai vērtīgas vielas – tās nesatur SLS, triklozānu un mikroplastmasu. Curaprox bērnu zobu pastas sastāvā ir daudz labvēlīgu sastāvdaļu, kas nodrošina Jūsu bērna zobiem lieliskas tīrīšanas īpašības, stiprina emalju un atbalsta dabisko siekalu aizsargfunkciju:



Enzīmi

... palīdz Jūsu bērna siekalām aizsargāt emalju.



Ksilītam

... piemīt viegla antibakteriāla iedarbība, un tas zobu pastai piešķir dabiski saldu piegaršu.



Svaigas, dabiskas garšas

... aromātiska zemene, sulīgs arbūzs vai maiga piparmētra – ļaujiet, lai bērns pats izvēlas!



Fluorīds ir galvenais elements emaljas remineralizācijā un zobu stiprināšanā. Vienīgais gadījums, kad fluorīds nav nepieciešams, ir tad, ja ārsts īpaši iesaka fluorīdu nesaturošu zobu pastu, ņemot vērā bērna individuālo stāvokli.

Kopsavilkums

Svarīgi jau kopš dzimšanas rūpēties par piena zobiem un nodrošināt, lai līdz 7-13 gadu vecumam tos dabiski nomainītu pastāvīgie zobi. Bērniem ir nepieciešama vecāku palīdzība zobu tīrīšanā, un līdz pubertātes vecumam ir vitāli nepieciešams kontrolēt kā bērns tīra zobus. Tāpat ir ļoti noderīgi regulāri runāt ar bērniem un pastāstīt par iespējamajām sekām, kādas var rasties, ja tiek pieļauta nolaidīga attieksme pret mutes dobuma kopšanu, kā arī pārliecināties, ka viņi izmanto pareizus mutes dobuma kopšanas līdzekļus un pielieto pareizu tehniku.

https://curaprox.lv/blog/post/Piemerotakais-laiks-kad-bernam-sakt-tirit-zobus